Ariera - Musa




Det var Alexander den store som år 327 B.C upptäckte bananen i Indien,
(den växte dock på flertal ställen i Afrika redan på denna tiden)
Men det skulle dröja ända in på 1500-talet innan portugiserna presenterade bananen i den "nya världen"
Bananen anses vara den första frukten som kultiverades.

Svenskar i generellt är förtjusta i bananer,
1909 började bananer importeras till Sverige, efterfrågan bara steg och steg.
1930 såldes 10 417 887 kilo!

Idag äter varje svensk runt 20 kilo bananer om året.
Sett som ett land som själv inte producerar banan ligger vi i toppen!

Bananplantan är kraftig och misstas därför ofta för ett träd,
men den lodräta stammen är egentligen en "pseudostam", som kan bli upp till tio meter hög.
Bladen kan bli upp till tre och en halv meter långa.
Bananplantan är för övrigt en ört och bananen är inte en frukt - utan ett bär.
En bananstock kan bära upp till 200 bananer och ha en sammanlagd vikt på 50 kilo.
  
En genomsnittlig banan väger ca 125 gram och består till 75 procent av vatten.
De är rika på B6- och C-vitamin samt kalium. Inget kolesterol.

OM man har PMS är en banan pågrund av B6-vitaminerna ett av de bättre alternativen eftersom glukos reglerar blodnivåerna, snabbt blir på bättre humör (Y)

En rekomendation vid bakrus är en bananmilkshake med lite honung, inte bara för den troligen smakar gott,
men för att banan lugnar magen, sötman bygger upp rätt blodsockernivå och mjölken återställer vätskebalansen.

Och som ni alla vet hjälper C-vitamin mot att förebygga infektioner i kroppen samt lindra dem.

NÄRINGSVÄRDE PER 100 G
Energi 97,1 kcal
Protein 1 g
Fett 0,5 g
Mättade fettsyror 0,23 g
Kolhydrater 21,8 g
Fibrer 1,7 g
C-vitamin 9 mg
D-vitamin 0 mcg
Folat 19 mcg
Järn 0,4 mg
Zink 0,2 mg
Kalcium 6 mg

I näringsinnehållet ser vi att den är bra för temporär återhämtning/återställning efter träning,
det vill säga sätt till kolhydraterna som kroppen lätt kan ta upp,
Men om en normalväxt person skall få i sig minimum av protein som krävs efter hårdare träning,
behöver man sätta i sig runt 20 bananer!

De största bananproducerande ländern är Brasilien, Indien och Filippinerna.
Men bananodlingarna behandlas väldigt ofta med så pass mycket bekämpningsmedel att lokalbefolkningen på Filippinerna påstås undvika att äta de lokalt odlade bananerna.
På en hektar, alltså mindre än två fotbollsplaner, änvänds varje år omkring 50 kilo bekämpningsmedel.
Både djur och natur kring bananodlingarna skadas.
Människorna som arbeter där drabbas av de kemiska medlen i form av bla nervskador och hudutslag.

Det stora problemet med att exportera bananer är att de mognar snabbt.
För att hindra mognadsprocessen transporteras bananerna i specialtillverkade lådor i kylutrymmen på fraktbåtarna.
Ibland sätts stora påsar runt bananstockarna medan de fortfarande växer,
för att hindra såväl mognadsprocessen som skadedjursangrepp.

Det finns över 50-talet vilda arter av banansläcktet Musa, varav de flesta inte är ätbara.
Matbananerna delas upp i två grupper, mjölbananer och dessertbananer.
Mjölbananen är mindre söt i smaken och måste anrättas innan den kan ätas.
Till dessertbananerna hör de bananer som vi till vardags äter.
Röd banan och äppelbanann hör till de vanligaste dessertbananerna.
Rödbananerna har oftast ett rött skal men smakar lika sött och gott gott som gula bananer.
Äppelbananen är inte större än ett finger, har gult skal och doftar svagt av äpple när den mognar.

100 miljoner ton bananer produceras världen över.
Endast en procent av denna stora produktion är rättvisemärkt
.

För den mer vågade går det att göra nyttig hasch av bananskalet.

Ordet "Banana" härstammar från arabiskans ord för finger.

I Brisbane gjordes världens längsta bananasplit, 7.3 kilometer lång!

Bananer växer på Island, tro det eller ej, gejsrarna värmer upp marken.

År 2001, anmäldes 300 st banan-relaterade olyckor i Storbrittanien,
bestående mestadels av folk som halkat på skalen.

Något som man borde testa är banan-öl, vilket är populärt i östra Afrika.

Destu mer en banan mognar, destu sötare blir den, eftersom stärkelsen förvandlas till socker.

Till sist, lägg aldrig banan bland andra frukter om ni vill att de skall hålla sig frächa längre.
Bananen friger eten/etylen,
ett kolväte som vid rumstemp är i gasform och påskyndar mognadsprocessen.




Kommentarer
Postat av: Erika

Det var just vad det var också! :D

2010-08-17 @ 11:49:18
URL: http://erikagustafssons.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0